A propagátor propagál a tropagátor tropagál

2018. április 11. 16:16 - Dánffalvy Aurél

Én volnék a kormánypárti szavazó

"Az ország szekere megy, megy. Nem is szekér ez ma, hanem autó. Teherautó. Valaki ott ül a volánnál, s az autó arra megy, ahova ő viszi...

Megy, ha megy. De minek menjen? Áll a garázsban. A sofőr pedig ül a bárban? Vagy elmegy vadászni? Mindegy." (Móricz: Rokonok)

Igen én volnék az. A kormánypárti szavazó. Egy a milliók közül. Fidesz hívő? Dehogyis. Soros és Gyurcsán gyűlölő? Ugyan már, ne bosszants! Ősturulmárioaországaszívcsakrasámán! Távol legyen tőlem! Egy beetetett szavazó droid? Nem akarok az lenni! Akkor ki vagyok én? Csak egy átlag  családapa a pannon lankákról. Aki nem csak nyel, rág is. Nem csak hallgat és elhisz, hanem töpreng. Nem véletlen az idézet az elején! Jól tudom, mi cincálja, rohasztja az országot évszázadok óta. A korrupció, az uram-bátyám világ. A szemellenzős kiskirályok. A népbutító propaganda! A sok dudva és muhar a magyar Ugaron, ahogy Ady írja. Akarok változást? Persze! Szeretem a hazámat, és az itt élőket! Egészséges Magyarországot szeretnék! Összefogást, nem kirekesztést! Bátorítást, nem mocskolódást! Építő eszmecserét nem gőgös hátatfordítás! Erős ellenzéket nem középázsiai családi diktatúrát! Szabad véleménynyilvánítást és nem mindent elárasztó propagandát! Akkor meg miért az Isten szerelmére? Hogy miért szavaztam a kormánypártra? Mit tehetettem volna? 

1. Családom van, 4 gyerekem. Féltem az adókedvezményemet. Megvetsz érte, ne tedd! Kiben bízhattam volna, hogy nem bont vissza mindent, csak a rohasztó korrupciót!

2. Élő hitű keresztény vagyok. Hogy a Fidesz és a kereszténység az két dolog? Tudom. Soha a történelemben nem tett jót az egyháznak a hatalom halálos ölelése. Még is? Ki biztosított arról, hogy támogatja gyerekem egyházi iskoláját és az iskolai hitoktatást? Az ellenzék! Ne viccelj! 

3. Aggódóm az európai bevándorlási helyzet miatt. Nem. Nem gondolom, hogy minden migráns fanatikus muszlim terrorista. Nem. Igen. Idegesít a kormány 30-as és 50-es évekbe hajló mingráns-ellenessége. De ugyanakkor aggódom. Nem akarom, hogy a "keresztény" (hol van az már!, de legalább nyomokban az) Európa csak emlék maradjon. Nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy ez nem egy valós félelem! Mégsem utálom Sorost (nevetséges! kiveszi be ezt a maszlagot!), sem az Uniót. Én csak rendet akarok, nyugalmas jövőt a gyermekeimnek. Nem egy hanyatló Római Birodalmat, amely már képtelen megvédeni a limest.

Egy szóval boldog lennék, ha nem kéne megint a Fideszre szavaznom! Egy új pártra vágyom. Amelynek fontos a nemzet, a hit, a család, de gyűlöli a korrupciót, a lezsírozott tendereket, az oligarchákat, az egyoldalú tájékoztatást, a sajtótól és a vitától elzárkózó gőgös kormánytagokat, a szájbetömő juttatásokat.

Van még, aki így gondolkodik, mint én?

Mikor nyitjuk ki végre az ablakot, hogy kiszellőzzön az áporodott levegő?

255 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://batorberzsian.blog.hu/api/trackback/id/tr913826368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werinter 2018.04.13. 08:42:54

Elég gyenge érveket hoztál fel, kedves cikkíró, arra vonatkozóan, hogy miért szavaztál a fideszre (szándékosan kisbetűvel).
Keményen 3, azaz HÁROM nyamvadt indokot sikerült összeszedned. Hát gratulálok!
1. 4 gyereked van és jár értük családi adókedvezmény
2. Keresztény vagy.
3. Aggaszt az EURÓPAI bevándorlás helyzete.

Most akkor reagálok mindegyikre.
1. Miből gondolod, hogy ha az ellenzék valamelyik pártja nyer, esetleg lett volna egy több tagú koalíciós kormány, akkor elveszik az adókedvezményed?
2. Ehhez nincs igazán mit hozzáfűzni. Attól még, hogy orbán ezzel kampányol folyamatosan, hogy Magyarország egy keresztény ország, így meg úgy keresztény értékek stb. nem jelent semmit. Eddig is lehettél keresztény, semmi sem akadályozott ebben meg.
DE! Én erre annyit írnék, hogy az országban jelenleg igen kevés a valóban hívő és a hitét aktívan gyakorló ember. A legtöbben bár meg vannak keresztelve, ettől még nem lesznek hívők. Sőt! Rengeteg a más vallást követő ember, és rengeteg a teljesen vallástalan is. Akkor ők most nem lehetnek a nemzet tagjai, mivel a I. Orbán király kijelentette, hogy Magyarország ettől fogva keresztény ország? Vagy hogyan van ez?
3. Sok helyen leírtam már, de most is megteszem. Magyarországra egyetlen épeszű bevándorló sem akarna jönni. Főleg nem Afrikából vagy a Közel-Keletről.
Pár száz km-t megy még nyugatra és sokkal jobb lehetőségek várják. Nem fognak megállni itt. Az meg, hogy Európa többi részén mennyi bevándorló van nem tartozik ránk. Ez az ott élő emberek döntése és ügye. Majd ha NEKIK nem tetszik, tesznek ellene.
Egyelőre azonban úgy tűnik az ott élőknek jól jönnek ezek a bevándorlók.

think-tank · http://libertarian.blog.hu 2018.04.13. 08:50:31

Ügyes vagy, poszttoló, csak így tovább.

(Mindenki értse, ahogy akarja.)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.04.13. 09:03:00

@suhodminyák: Én elolvastam az összes kommentet, kivéve a tiédet.

A poszthoz..

1. Látom, ez egy friss blog, ez az első posztja. Mondjuk, csodálkoztam is volna, ha a témaválasztása miatt, nem kap azonnal index címlapot, de ettől függetlenül is, elismerésem, bloggertárs.
2. Én elfogadom az érveidet: emberek vagyunk, mindenkinek egy élete van, az se túl hosszú és nem is eléggé széles, így te a saját életed szempontjaira hagyatkozva döntöttél. Nekem több fidesz-szavazó barátom, ismerősöm, családtagom van: hasonló érvek és indokok mentén döntöttek, és én teljesen meg tudok ezzel békélni.
3, Ennek az országnak is meg van írva a sorsa. Jöjjön, aminek jönnie kell.
4. Döntésed következményeként téged, és ezt az országot is úgy fogja pofán vágni a keserű valóság péklapátja, ahogy minden ilyen esetben történt a történelem folyamán. Kívánom, hogy ne legyen igazam.
5. Én mindent megbocsátok neked, de ezt a fekete alapú, fehér szövegű blogsablont soha. Aki ilyesmire képes, azon nem lehet csodálkozni, hogy nyolc ilyen év után is a fideszre szavaz, de ez csak vicc volt. Vagy most, a Megfigyelő feketelistája nyomán, ez lesz az új trend fideszkörökben? Halálhörgés, siralom, gyász, sötét jövő?

2018.04.13. 09:13:43

Mindenek előtt sztném megköszönni, hogy próbálsz normál hangnemben kommunikálni. Sajnos hozzá kellett szokni a patkányozáshoz , férgezéshez min.hazaárulók vagyunk, mert más a véleményünk. És mindjárt a sűrűjében is vagyunk. Mi libsik minden embert érintő jogokat féltünk , féltjük a szabadság különböző rétegeit . Most jött ki a nem mellékesen sokat mondó színű lista . Emlékszel, így kezdődött minden diktatúra , először listázunk , megjelölünk , aztán összeszedjük. Tudjuk mi lett a vége.
Adók: rafinált volt a fidesz a 16%-al , mert ezt mindenki közvetlen érzékeli , azt már nem , hogy összességében több adót fizetünk mint orbán előtt. Ez egyrészt a számtalan új adóból jön , illetve az adók emeléséből . Gondolod, hogy a cégeket , munkáltatókat sújtó adók nem hatnak ki rád? Nálunk a helyi adók pár év alatt megduplázódtak azzal az indokkal az infrastruktúra fejlesztésére kell. Nem fejlesztettek semmit.
Gazdaság: az orbáni rendszer már rég összeomlott volna az eus pénzek nélkül, ezt sajnos sokan nem tudják , pedig tény . Közben ellopták a magánnyugdípénztári megtakarítást. Most épp szedik össze a lepusztult korházak megtakarításait. Onnan ahova mi visszük a gyógyszert ha bent kell lennünk. Deaz iskolákba is a szülők visznek mindent ami a napi működéshez kell.
migráns téma: ennél nagyobb hazugság nincs . Min 20 ezer mingránst engedtek be hatalmas pénzért amit szintén elloptak. Min egy bünöző már van köutük és ez is elég.

Soros ? Soros pénzén tanult az egész fidesz vezérkar, ő pénzelte kezdetben a fideszt. Az már külpn csemege , jó részük mszmp vagy kisz tag volt. Bayer zsolti komcsi íróként , ahogy fideszék mondanák , most épp jobboldali , úgy váltogatja az ideológiát , ahogy a felekezeteket , most épp katolikus lett. Sebaj majd lesz más is.

További tények: az ország lakossága vészesen fogy , ide nem jönnek , hanem menekülnek az emberek , főleg a fiatalok , tehát a gyerekeik is külföldön fognak élni. Most demográfiao kormányzás jön , mondta a vezér . Hurrá , rájöttek arra amit leírtam. Új ratkó korszak lesz .

Mindenki ellenség már , belül most listázzák fel. Remélheted a családod kimarad belőle.

Gondolkozz el egy kicsit dolgokon.

abdul hackeem 2018.04.13. 09:13:56

VII. Ne lopj!

Az embernek a munkával szerzett tulajdonhoz, az életét biztosító anyagi javakhoz való jogát szavatolja ez a parancs.

VIlI. Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!

Az emberek közti kapcsolatok legfőbb munkálója az emberi beszéd. E nagy adománnyal nem élhetünk vissza, nem használhatjuk mások kárára. A parancs a nyelvvel elkövethető legnagyobb bűnt is jelzi, s általánosságban is elénk állítja az igaz beszédet, mint Istentől szabott kötelességet.

X. Mások tulajdonát ne kívánd!

uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=20

2018.04.13. 09:26:22

@zord íjász: fekete színű lista , fekete alapon a blog , úgy tűnik elég sötét időszak jön

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 09:51:51

@Nancsibacsi: "Abban a pozícióban MINDENKINEK TÖBB JÁR. "
100% szervilizmus...

profiügyfélszolgálat 2018.04.13. 09:54:34

Összefoglalva: jó poszt, sok buta komment. Kevés érv, rengeteg téveszme. Én noha egyetértek a posztolóval azért nem szavazok már egy jó ideje a Fideszre semmiképp, mert kívánatosnak tartanám a jóval erősebb ellenzéket a Parlamentben. Ezt kellett volna még a posztolónak és társainak megfontolnia.

sas70 2018.04.13. 10:58:31

A kognitív disszonancia feloldásának szép példája!

Félted az adókedvezményed? És arra nem gondolsz, hogy majd ha a 4 gyereked egyetemre fog járni akkor már nem lesz? Nem látod a fától az erdőt. A korrupció persze nem közvetlenül fáj, amíg nem téged érint.

A hittől még nem lesz jobb az oktatás színvonala és a technológiai haladást nem a hittan óra viszi előre, nem is a tények, adatok biflázása, hanem a készségfejlesztés. Ebben nagyobb lemaradás van, mint a hitéletben.

Te is bevetted Orbán ökörségét a bevándorlókról, pedig bevándorlás mindig volt és mindig lesz. A 600 milliós népességű Európában a 2 millió, 3 ezrelék. Ez egy óriási szám, bár inkább jelentéktelennek mondanám. Koránt sem ez a legnagyobb probléma, sokkal inkább pl. az, hogy hogyan lehet az európai régiók közötti óriási jövedelemkülönbségeket kiegyenlíteni. Vagy az, hogy a remekül teljesítő Magyarországon egy kisvárosnyi ember hal meg kórházi fertőzésekben, minden évben. Vagy az, hogy miből lesz nyugdíjad, mert mire a négy gyerekedet felneveled összeomlik a nyugdíjrendszer. Legyél jóba velük, mert ők fognak neked öregek otthonát választani!
De foglalkozhatnál a minősíthetetlenül szar magyar úthálózattal, mert az nekem napi gond, lehet, hogy neked nem.

Virtuális "ördögöktől" félsz, miközben nem veszed észre a mindennapi problémákat, amikben, minden nap élsz.

Magyar Gábor6817 2018.04.13. 11:00:17

Arra szavaztál, hogy magyarország (így kisbetűvel ezt a pöcegödröt) Európa észak Koreája legyen. A saját kölykeiddel b....tál ki! Gratula

jatagán9 2018.04.13. 11:02:25

A poszt eléggé békaperspektívából íródott. A jelen rendszer korruptsága fenntarthatatlan. Saját élmény: kereskedő cég lemondja az éves szerződést prospektusgyártásra az eddigi nyomdával. Indok: ha nem az xy nyomdával szerződöm, mely egyébként többszörösen drágább, mely többszörösen drágábban rendeli a papírt is a neki előírt vz cégtől, akkor bevonják a működési engedélyem. Következmények: a valódi piaci körülmények között működő cégek tönkremennek, kizárólag az Orbán-barát és -rokon piacképtelen és korrupción alapuló cégei maradnak fenn, amíg éhen nem halunk.

yanchi 2018.04.13. 11:12:50

@Nancsibacsi: "amit a fidesz azóta folyamatosan csökkent. " - ne röhögtess, nézz néha KSH adatokat is, ha nem zavarnak a tények.
Egyetlen évben csökkent az államadósság a fidesz alatt, amikor a rekvirát nyugdíjpénzeket beleborították az állami kalapba. Minden más évben nőtt az adósság.
Ha már valami pozitívat akarunk említeni, akkor az legyen az, hogy az államháztartás hiányát tartósan 3% alatt tudják tartani, és ez előttük senkinek sem ment. Igaz, nagyon magas az ára, de ez mégis pozitívum.

Varnyú mongya a szemednek, csecse golyó 2018.04.13. 11:31:51

@kolompar lole 1112: Te, szerencsétlen! Legalább a belinkelt cikk dátumát nézd meg (2013. 09. 19. 15:42) és olvasd el a cikket (2000 és 2011 közötti elemzés)!

ben2 2018.04.13. 11:32:08

@profiügyfélszolgálat:

Erős ellenzéket, de mégis milyet?
Az ellenzék vállalható pártjait, amik legalább papíron próbálják magukat távoltartani a sötét demagógiától és a szekértábor harctól (LMP, Momentum) pont az ellenzéki politikacsináló értelmiség nyírta ki.
Az MSZP meg a DK pedig ne legyen már erős könyörgöm.

Ezt a választást simán nyerhette volna egy LMP-Momentum-Jobbik koalíció, ha a ballib ellenzék lekussolja Gyurcsányt, elküldi Gulyás Marciékat a vérbe az átszavazós hülyeségeikkel és szárnya alá veszi az Momentumot és az LMP-t.
Nem az elcseszett "hogyan mentsük át a posztkommunistákat harmadszorra" közös lista, visszalépés, átszavazás baromsággal kellett volna a baloldalt tematizálni, hanem ignorálni az utódpártokat és az újakra, azok programjaira, vállalható arcaira és megoldásaira koncentrálni.

Ezen kívül ki kellett volna egyezni egy nemzeti minimumban, ami kihúzza a fidesz propaganda alól a talajt: a nyugat felé is nyíltan kommunikálni, hogy a kerítés marad, nem fogadjuk el a kvótákat és nem engedünk beleszólást az energiaárainba, alkotmányozásba, stb. Majd mi megoldjuk köszönjük szépen.

Leállni a szimbolikus politizálással (ki a náci, diktatúra, stb.), nem politikai hecckampánnyá silányítani minden civil megmozdulást, és így tovább.

Ezt a választást nem az ellenzéki pártok, hanem a ballib és a simicska értelmiség k..rta el azzal, hogy a nettó hangulatkeltés felé nyomták 4 év ellenzéki politizálását.

Innentőé kezdve mégis milyen ellenzék erősödjön meg?

Tsteinar 2018.04.13. 11:33:38

www.atv.hu/videok/video-20180412-huzos-forgacs-jozsef-2018-04-11

Ajanlom mindenkinek, aki kicsit tudja hasznalni az agyat. Kulonosen erdekes, ahogy a migracios kerdest, a megoldast, es a mogotte levo emberi pszihologiat elmagyarazza.

Dánffalvy Aurél 2018.04.13. 12:09:10

Kedves Kommentelők! Örülök, hogy sokakat megmozgatott a téma. Nyilván mindenkinek a saját szempontjából igaza van. De kérlek vegyétek figyelembe, hogy nekem is megvan a saját nézőpontom.
1. Az első fókusz: a család. A családos emberek a legkonzervatívabbak a világon. Féltik a gyerekeiket, minél több van, annál inkább. Ha egy rendszer számodra működik (azaz támogatja a nagycsaládos középosztályt (csak egyszerű értelmiségi alkalmazottak vagyunk), akkor nem fogsz bevállalni egy ismeretlen kockázatot (pl: LMP, JOBBIK), pláne, ha ők egyáltalán nem nyugtatnak meg annak hangsúlyozásával, hogy ne féljetek, csak azt bontjuk le, ami mindenki számára rossz (korrupció, egypártosodás, törvénytelen gazdagodás).
Ilyen nem volt, sőt egyesek azt pedzegették, hogy ideje igazságossá tenni az állami juttatásokat, sőt Gyurcsány Ferenc a kötelező hittanórák megszüntetéséről írt (mivel a több rokonom hittan tanár, ez személyesen érint).
2. A kereszténység és a bevándorlás perspektívája: Ezt a kérdést egyáltalán nem a kormánypropaganda hatására hoztam elő. Én már akkor foglalkoztam a témával, amikor a Soros kampány még sehol sem volt. Senki nem hiteti el velem , hogy a probléma nem valós. Persze könnyű kijelenteni, hogy ide nem jönnek bevándorlók. Azonban, ha a nyugat európai társadalmak átalakulnak (értsd: kevert muszlim-nem muszlim népesség, ahol nyilván az erősebb értékekkel rendelkező fog dominálni), akkor az "régi értelemben vett európainak" megmaradó kelet európa (és esetleg a nyugat egyes államai) elkerülhetetlenül Putyin (vagy utóda) ölelésre tárt karjába sodródnak, aki így is előszeretettel tünteti fel magát a keresztény Európa védelmezőjének. Kinek lenne ez jó?
3. Utoljára hagytam az országos perspektívát! A cikket szándékosan vitaindítónak szántam. Kiváncsi voltam van e igény egy megújult jobb és baloldalra (de utálom ezeket a jelzőket). A baloldalon ez már elindult (persze jelentős ellensúlyok vannak tudjátok mire gondolok! :)) Ennek szerintem a "jobboldalon" is el kell indulnia. (Márki-Zay talán..?.) Minden nézőpontra szükség van! Ne utáljuk egymást! Ha te liberális vagy, semmi gond, Kossuth is az volt. Ha én konzervatív keresztény vagyok, lásd be,m hogy nem vagyok ellened. Szükségünk van egymásra. Ha te nem vagy el száll velem a ló, és elvesztem józan itélőképességem). Kell az ellensúly, a visszajelzés! A közös ellenségünk a korrupció, az uram-bátyám világ, ami ott volt a dédapáink, nagyapáink, apáink életében, és minket is bánt. Közös ellenségünk a fájdalmas megosztottság, a párbeszéd hiánya. Te mást gondolsz, mint én, sebaj ismerjük meg egymás nézeteit. Ne feltételezzünk rosszat egymásról! Én úgy gondolom Gyurcsány Ferenc is az ország javát akarja, és Orbán Viktor is. Csak sajnos nem biztos, hogy kiváncsiak a feedbackre, nem akarnak ellensúlyt, nem akarnak párbeszédet (ez persze Orbán esetében súlyosabb, hiszen ő befolyásolja az ország sorsát).
Azt hiszem alázatra van szükségünk egymás iránt! Egyszóval mindenki kommentje rendkívül hasznos volt, és mindenki egy-egy olyan szeletet láttatott meg közös világunkból, amire lehet, hogy nekem nincs rálátásom! Csak így tovább!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.13. 12:18:28

@werinter:

"Az meg, hogy Európa többi részén mennyi bevándorló van nem tartozik ránk. Ez az ott élő emberek döntése és ügye."

Ha azonban kötelező, felső korlát nélküli kvótával akarják őket ránk erőszakolni, akkor már igenis tartozik ránk.

"Egyelőre azonban úgy tűnik az ott élőknek jól jönnek ezek a bevándorlók."

Mondd, milyen szert tolsz? Küldj már nekem is belőle.

ben2 2018.04.13. 12:40:33

@Dánffalvy Aurél:

Ez így tök jó, és totál egyet lehet érteni, de kicsit naív hozzáállás.

Számtalanszor történt konszolidációs kísérlet a magyar politikában és mindig kudarcba fulladt.
Nem véletlenül.

Ha pl. holnap Orbán kitalálná (nem fogja, de tételezzük fel), hogy kivonja a pártkatonákat a közintézményekből, milyen lehetőségei lennének?

Mondjuk megbíz egy eddig középen állónak elfogadott, baloldal kompatibilis Mellár Tamás szerű, konzervatív-keresztény beállítottságú szaktekintélyt és kinevezi az ÁSZ élére.
Akkor majd mindenki elfogadja függetlennek? Zokszó nélkül befizeti a bírságot, ha kiróják rá?

Nem, mert a szekértáborokban szekta logika érvényesül: akit a másik oldal kinevez, az automatikusan pártkatona (fideszeseknek sorosista), mert a pártkatona (sorosista) definíciója számukra az, hogy a másik oldal nevezte ki.
Az, hogy esetleg a saját táborjukból, vagy semleges zónából érkezett nem számít, mert onnantól áruló. "Összeállt ezekkel".
Az áruló ellen pedig jogos az össztűz.

Na most egy középen álló, politikailag semleges figura sokkal rosszabbul funkcionál össztűzben mint egy abban edződött pártkatona. Mivel pedig a politika közeli értelmiség nem hogy nem moderálja a tábort, de még hergeli is, nincs aki normális mederbe terelné a beszélgetést és megvédené a független személyeket.
Így visztont a kormány semmit nem nyer egy független személy kinevezésével, mert ígyis-úgyis ugyanaz a hisztikampány megy, akkor meg már jobb profi politikusokat kinevezni, akikben megbízhat.

Az uram-bátyám világ tehát egy hosszan tartó, önerősítő folyamat eredménye, aminek az alapja, hogy az értelmiségi holdudvarok mindenből hitkérdést csinálnak és kettős mércével ítélkeznek (mindkét oldalon).

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.13. 13:04:46

@Homyak: @kamerasmobil: Úgy tűnik, hogy még mindig nem vagytok képesek megérteni. Nem várhatjátok el a választóktól, hogy a ti értékrendetek legyen az egyetlen érvényes. Hogy mindenki azt tartsa jónak és azt rossznak, amit ti. Van, akinek egy választásnál az is fontos szempont, hogy a családja ne járjon rosszul, legyen munka, ne vigye el a bank a házat a bedőlő hitel miatt, el tudjon menni nyaralni az Erzsébet programmal, és ne kelljen többet fizetnie a világnézetileg közel álló oktatásért, mint a világnézetileg távol állóért. Ettől még lehet hazafi, aki az életét is feláldozza a határ védelmében, vagy árvíz idején kint zsákol a gáton. Lehet humanista, aki adakozik a rászorulóknak.

Ha az ellenzék (pártok és választók) nem hajlandó és nem képes másképpen reagálni a többség valós igényeire, mint leereszkedő kioktatással, akkor semmiben sem jobb, mint a jelenlegi kormánypártok, viszont már most úton van a következő választási vereség felé.

McZozo 2018.04.13. 13:06:37

Egyetlen ellentmondas hogy azt irod aggodsz a gyerekeid jovojeert, De azert nem aggodsz hogy az EU helyett a SZU ba fognak felnoni?

kritizator 2018.04.13. 13:19:05

Van még, aki így gondolkodik, mint én?

En ugyanezekkel szembesültem, es a fidesz lopasai ellen szavaztam, pedig en is tudtam hogy elbuknam az adokedvezmenyeket es a csokot. De en nem vagyok zsoldos, engem nem lehet megvenni.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 13:29:24

"Van még, aki így gondolkodik, mint én?"

Van.
Sokan vagyunk és elegen.

Persze nem az Indexen, meg a többi ballib hírhamisító műhelyben. Hanem az életben.
Akik 140ezer brutó felett 40% SZJA-t fizettek 2009-ben.
Akik kétszámjegyű kamatos devizahitelt fizettek vissza sszabadrablást véghezvivő bankoknak kétszámjegyű infláció mellett.
Akik tehetetlenül nézétk, hogy segílyesek, gyerekgyártási pótlékosok többet visznek haza, mint a 8 órát melózók.
Akik látták hogy a közszféra fizetése felette van, a versenyszférában ügyeskedő csalásra kényszerített alkalmazottakétól.

A ballibeket nem szabad visszaengedni SOHA, és ez a lényeg.

A többi közül meg választunk ha lesz többi.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 13:32:46

@ben2:

Jól látod.

A választás aközött van, hogy a ballibek vagy a Fidesz kormányozzon, és katonái.

Függetlenek nincsennek, és nem is voltak, legfeljebb olyanok akik mindkét oldalt utálják, de alkalmazkodnak, ha üti kell az egyiket.

Eközött választott az ország. A baloldali autokrácia, és a jobboldali között.

Arpox 2018.04.13. 13:42:53

Üdvözlök mindenkit!

Nekem ez ,hogy szarul élünk meg,hogy hülyék a fideszre szavazók már nagyon unalmas.
Tisztában vagyok azzal,hogy amit a 8 év alatt tett a fidesz messze nem tökéletes de,
Újpesten a lakótelepen ha parkolót keresek alig találok.Kb meg 3x -ott a kocsik száma 10 év alatt.
Mi lecseréltük a lakásunkat 70m2-et egy 82-re.Jött a 3.kisbaba.Akkor még nem is volt szó a Csokról nem is tudtunk akkor még amikor bevállaltuk a 3 gyereket.Nem tudtuk volna megtenni ezt ha nem kapunk 2,2 m-ot a csok révén.Drágán vettük a használt lakást de drágán is adtuk el a mi lakásunkat.Alig kellett kipótolni a különbözetet.
A lakáshitelünkből a kormánynak köszönhetően kitudtunk szállni minimális buktával.
Örültünk is mint majom a farkának. Barátom akinek kilőtték a szemét 2006-ban sajnos öngyilkos lett 2 éve..... Nem vagyunk vallásosak egyáltalán de úgy vesszük észre,ha most nem teszünk minimálisat azért ,hogy ilyen "hitetlenek "maradhassunk később már félő ,hogy nem lehetünk ilyen hitetlenek vagy az utódaink és nekik már más vallás lesz a kötelező.Lehet ,hogy ez utópia de számunkra ez reális.Lányaim most még egyedül jöhetnek haza az iskolából.Szeretném ha a kisfiam is 6 +év múlva még mindig egyedü jöhetne haza.Tudom,hülyék mindig is voltak és lesznek,de nem szeretném ha ez az aggódás tovább fokozódna mert pl tele lenne Újpest "bevándorlókkal.
Ezek után gondolkodtunk egy darabig,hogy majd kire szavazzunk.....
Nem is volt nagyon más mint a fidesz.Talán még a jobbik.Legutóbb rájuk szavaztunk..
Egyszerűen a balos pártoktól rosszul vagyunk.A többi még elmegy,de nem volt ésszerű érv a mi helyzetünkben.Azért szerencsére a munkahelyemen és a pároméban is jó páran
vagyunk akik ugyanígy gondolkodnak vagy hasonlóan.Csak nézzük,hogy mennyire elvannak keseredve azok akik nem a fideszre szavaztak.Én is elvoltam keseredve 2002-ben,de eszembe se jutott volna ilyen szintre lemenni,mint nagyon sokan teszik most mások.Én se értem,hogy hogyan lehet szavazni az mszp-re vagy a dk-ra.Nem is értem a logikát benne.Talán a gyűlölet miatt nem tudom.....
Egy vérbeli Újpesti ahol a Dk nyert:)

werinter 2018.04.13. 13:49:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nagy idióta vagy. Szerinted kik dolgozónak a német, francia, brit, osztrák gyárakban? Kik takarítják az utcákat? Kik pucolják az "őslakosok" WC-jét? Kik végzik a legalja munkákat? Ennyire hülye vagy? Gondolod az angol meg a német robotol napi 12 órát? Képzeld el nem! És megjegyezném, hogy ott MI magyarok is ugyanolyan koszos, csőcselék bevándorlónak számítunk mint bármilyen afrikai, közel-keleti emberke.

ben2 2018.04.13. 13:55:41

@McZozo:

"De azert nem aggodsz hogy az EU helyett a SZU ba fognak felnoni? "

Ez ugyanolyan kampány bullshit, mint hogy tízezrével özönlenek majd be a migráncsok, hogy megerőszakolják a magyar nőket.
Ha elutasítod a jobbos agyhalott mantrát, akkor tedd meg ugyanezt a balossal is. Nem azért mert balos, hanem mert agyhalott.

Bővebben:

Az oroszokkal bizniszel a kormány, szó sincs haverkodásról, max. a jó üzleti viszony erejéig. (Ahogy az EU összes tagállama ezt teszi.)
Ennek megítélésben összpárti egyetértés volt, amíg a szocik kampány célból ki nem faroltak a Paks2 mögül.
Azt gondolták, hogy így lehetetlen helyzetbe hozzák Orbánt: pontosan tudták, hogy Paks2-nek nincs reális alternatívája, annak sem, hogy az oroszok építsék, viszont ha a kormány egyedül marad, akkor a nép majd ellene fordul, mégsem tudja feladni Paks bővítését, mert nem hazárdírozhat az energiatermelésünk 40%-ával.
A taktika nem vált be, se Paks2-vel, se az oroszokkal nem tudta az ellenzék tematizálni a választást pont azért, mert nem olyan rég még teljes egyetértésben támogatták.

Innentől kezdve terjed el a baloldali közbeszédben az egész idióta "EU vagy Oroszország" szembeállítás, mintha az EU tagság és az oroszokkal üzletelés kizárnák egymást.

Bobby Newmark 2018.04.13. 14:09:17

@szekertabor: Mondod ezt úgy, hogy a Fidesznél jobban egyik párt sem nézi hülyének a saját szavazóit. Igazából megvalósult a teljes egyetértés, a kormánypárt és az ellenzék közt.
Azt nem értem, hogy ezt miért csak az ellenzéken kéred számon.

ételizésítő 2018.04.13. 14:11:10

Idióta, ostoba pöcs vagy, aki nemlátja, hogy azt a pénzt lopják el Orbánék, amivel a te gyerekeid jövőjét lehetne megteremteni.
És erre még büszke is.
Gratulálok.

Ami meg a keresztény Európát illeti, az összes keresztényt ki kellene irtani. A többi vallás hozzád hasonló megszállott híveivel együtt. Károsak vagytok, mint a cserebogár.

ben2 2018.04.13. 14:13:13

@werinter:

Ez tévedés.
A múlt század elején a gyartmattartó országok azért támogatták az arab, indiai, pakisztáni, fekete-afrikai bevándorlást, mert azt tapasztalták, hogy az olcsó kelet-európai munkaerő túl hamar integrálódik a társadalomba és a következő generáció már nem hajlandó elvégezni az alantas munkákat, hanem tanulni, fejlődni akar, így konkurenciát teremt az őslakos középosztálynak.

Ezért olyan családok bevándorlását támogatták, akik vallási és kultúrális okokból nem tudtak és nem is akartak beilleszkedni, ezzel generációkon át biztosították az olcsó munkaerőt.
Az ipari forradalom után viszont a kétkezi munka iránt csökkent a kereslet, így ezek a bevándorló csoportok koloncként maradtak a befogadó országok nyakán.
Kialakultak az arabok, indiaiak, pakisztániak lakta gettók és benn ragadtak a szegénység-lupenség-alulképzettség körforgásban.

Ma már a volt gyarmattartó országok is pontosan tudják, hogy a tömeges bevándorlás katasztrofális hatású lehet, viszont a már meglévő muszlim, hindu, stb. kisebbség jelentős politikai erővel bír, így tojástáncot kell járniuk a témában.
Ha elutasítják a bevándorlást, azzal belegázolnak a már ott élő kisebbségek lelkivilágába, ha engedik, akkor az őshonos kultúrák sorvadását és további párhuzamos társadalmak kialakulását segítik.
Ilyen problémája viszont sem a kelet-európai országoknak, sem a kelet-európából érkező munkaerőnek nincs.
Persze a félalkoholista magyar vagy román segédmunkást lenézik (hol nem), de általában véve a magyar, román, lengyel, szlovák nemzetiségekkel szemben nincs olyan jellegű elutasítottság, mint az arabokkal vagy a fekete-afrikaiakkal szemben, elvégre a kelet-európaiak túlnyomó része dolgozni és nem segélyért megy a nyugati országokba.

2018.04.13. 14:14:16

Vmelyik okoska mondja már el mi is azoknak a tartalma amelyeket szitok szóként mantráztok: libsi , komcsi pl. Van egyáltalán önálló gondolatotok , mert egyelőre azt nyomjátok amit vezéretek parancsol.

ben2 2018.04.13. 14:19:32

@Bobby Newmark:

Az idiotizmus minden táboron számon kell kérni, de az ellenzék úgy tolta fullba a kretént, hogy még csak nem is profitált belőle.
Az ellenzéknek tehát egyszerűen nincs más lehetősége, mint felhagyni a választók hülyítésével és ha ez előnyhöz juttatja, akkor a Fidesz is kénytelen követni.
Amíg viszont mindenki a másik oldal baromságaival legalizála a sajátját, addig az fog nyerni, aki hatékonyabban veszi hülyére a választókat és az nem az ellenzék.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 14:22:27

a kerítéshez : "Egy
szép tavaszi napon sétára határozta magát s mindég egyenesen előre ment, mert meg volt róla
győződve, hogy lábaiknak kedvök szerint való használata ép oly kiváltsága az emberi, mint az
állati nemnek. "

ben2 2018.04.13. 14:23:00

@B55:

" Van egyáltalán önálló gondolatotok , mert egyelőre azt nyomjátok amit vezéretek parancsol. "

Ha ezen a szinten kommunikálsz, akkor ne csodálkozz, ha téged meg agyhalott sorosbérencnek titulálnak.
Ugyanaz a logika, ellentétes előjellel.
Ahogy nyilvánvalóan nem igaz, hogy azt nyomod, amit Soros parancsol, ugyanígy nem igaz a jobbosokra sem, hogy a vezért visszhangozzák.

Minden oldalon megvannak a degradáló jelzők a másikkal szemben, fel kell hagyni a használatukkal és máris lehet értelmesen beszélni.

2018.04.13. 14:25:34

@ben2: nem válaszoltál . Miért lennék soros bérenc? Nekem , nekünk legalább nem orbán mondja meg mit gondoljak. Ti azt nyomjátok libsi . Mi íz magyarázd el , főleg azt miért gyűlölöd

2018.04.13. 14:32:40

@B55: ne haragudj , de ti patkányozhattok , férgezhettek napestig , aki mást gondol az hazaáruló, libsi , komcsi . Mi csak nemzetellenrsek lehetünk . De ahogy látom a a fekete nagyon dívik , tegnap a lista is fekete színű lett . Mikor jön a csillag? Csak annyit állítottam nincs önálló gondolatotok. Akormánypropagandából mondogatjátok a libsi , komcsi soros bérenc , bayer zsolti után meg patkány . Hagyjuk már icsit finnyás tetszik lenni.

VT Man 2018.04.13. 14:45:53

@Pot Head Pixie:
"1.) Az adókedvezmény jó dolog, nincs az az elvetemült, aki ezt eltörölné, mert kapa-kasza lenne."

A legtobb ellenzeki part azonnal eltorolne, errol tobb indexes cikk is volt.

A "gazdagoknak" (brutto 300 ezer korultol mar "gazdag" szerintuk egy 2 gyerekes csaladapa) jo kemeny adot emelnenek, hulljon a fergese, igy is tul sokat keres.

Mikozben a csaladi tamogatast szocialis alapon adnak, azaz az elobb "gazdagok" semmit vagy minimalisat se kapnanak.

A vege az lenne, hogy kommunista modra mindenki ugyanannyit keresne, akinek meg nem tetszik, az mehet nyugatra.

Es nem lenne kapa-kasza, mert mar volt ilyen adozasi rendszer az elmult 28 evben.

BéLóg 2018.04.13. 14:46:03

Yeah, ez tökéletes.

Bobby Newmark 2018.04.13. 14:51:59

@ben2: Vagy mondjuk a vidéki média 100% fideszes letarolásának ez a hatása? Ahová eljutott az ellenzék hangja, ez kb Budapest, ott az ellenzék nyert, vagy legnagyobb jóindulattal vegyes az eredmény.
Ahol meg sötétben van tartva a lakosság, ott migráncstól rettegős narancsvidék van.

BéLóg 2018.04.13. 14:56:19

@werinter: Ne haragudj, el kellett számolnom hatvanig, hogy ne azt írjam, amit helyből gondoltam.

Nézd, az az illegális tömeg, amellyel (akár hiszed, akár nem) le akarják cserélni a nyugati népeket egy usa mintájú egyesült államokra, olyan embereket jelent, akiket (ne higyj nekem, NÉZZ utána) odahaza akasztófával, lefejezéssel, agyonlövéssel, kézlevágással, korbáccsal és furkósbottal tartanak kordában!

Akik írni, olvasni nem tudnak és az alapvető kulturális szocializációjuk sincs meg. Pl. AKKOR dolgoznak csak HA nincs pénzük (ha van, akkor MINEK?), ami kell és előttük van, ELVESZIK mert otthon is így ment (nézd meg a vagyonosok házát, szövgesdrót, géppuskaállások, fegyveresek).

Mindezt megspékelve egy olyan ideológiával, amely szerint a nők pokolra jutnak és mbárhol meg lehet őket bni kivéve ha kukás zsákba vannak öltöztetve. Plusz eleve az egész világ az övék lesz mert ezt megígérte egy "Allah" egy "prófétának" és amiért ők NYUGODTN fegyveres harcot vívhatnak, MIVEL nekik van igazuk (mondá egy "Allah" egy "prófétának".

Te pedig ezzel hasonlítod össze a kelet európai munkaerőt, hát ne haragudj de az utolsó putriban élő gyerek is legalább késsel villával tud enni és nem kell neki a szállodában felírni, hogy "ne szarj a tusolóba" illetve hogy "ráülhetsz a WC-re, nem kell állni a szélén".

Tele van a net olyan filmekkel, hogy a szerencsétlen egy talicskát nem tud tolni, igaz, a Kalasnyikovot két perc alatt szétszedi és három alatt össze is rakja.

Szóval el Ca(OH)2 tea 3,14. Csáb, a!

sas70 2018.04.13. 14:57:03

@Rettegek mert ballib vagyok:
Megint hülyeséget beszélsz!

Adótábla 2009

0 - 1 900 000 Ft

18%

1 900 001 Ft-tól

342 000 Ft és az 1 900 000 Ft-on felüli rész 36%-a

A deviza hitel kamata 6-7% között volt banktól függően.

A segély a mindenkori minimálbérhez volt kötve és kb 60%-a volt.

Az állami szférában pedig még a béremelések után is kevesebbet kerestek, mint a versenyszférában az átlagokat tekintve.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 14:57:08

@ben2: "pontosan tudták, hogy Paks2-nek nincs reális alternatívája, annak sem, hogy az oroszok építsék,"

akkor nem lett volna jobb stratégiai orbán részéről az, hogy teljesen átlátható módon, szakértőkkel, hatástanulmányokkal, konstruktív vitákban, mindenki számára hozzáférhető tényeken alapuló érvekkel lemossa a pályáról az ellenzőket?... ehelyett az "erősebb kutya baszik-elv" került alkalmazásra... egy ténylegesen 30% alatti elért eredmény birtokában (egy minimálisan 30 éves kifutású projekt kapcsán... mint vajk, ki eldöntötte, mi római katolikusok leszünk, ha beledöglünk, akkor is... aztán mégis csak bizánc lett az igazodási pont... )

ben2 2018.04.13. 15:05:14

@Sir Bates dö Hól:

Úgy tűnik jobb stratégia volt egyszerűen csak megkötni a megállapodást az oroszokkal és nem belemenni az ellenzék tematizálási kísérleteibe.
Az egész Paks koncepció mögött jó ideig összpárti egyetértés volt (- zöldek), majd miután a szocik lerángatták a demagóg kampány szintjére az egész téma hitkérdéssé vált.
Egy olyan közéletben, ahol még az is hitkérdés, hogy egy rendezvényen tízezres pontossággal hányan vettek részt, majd pont a szakértői anyagok győzik meg azokat, akik nem hajlandóak az egyszerű számadatokat sem elfogadni, ha azok nem támasztják alá a hitbéli meggyőződésüket?

ben2 2018.04.13. 15:09:59

@B55:

" Miért lennék soros bérenc? Nekem , nekünk legalább nem orbán mondja meg mit gondoljak."

Nem állítom, hogy soros bérenc vagy. Azt állítom, hogy ahogy nekem nincs jogalapom arra, hogy soros bérencnek tituláljalak, úgy neked sincs alapod azt állítani, hogy nekem Orbán mondja meg, hogy mit gondoljak.

Ha viszont azzal indítasz, hogy "ti csak a vezér szavazit mantrázzátok", akkor ne csodálkozz, ha sorosbérencnek tartanak, mert csak a Te logikádat alkalmazzák ellenkező előjellel.

2018.04.13. 15:12:52

@ben2: de még mindig nem válaszoltál

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 15:16:09

@BéLóg: én speciel francia területen élek, a legnagyobb gond az alsó/közép középosztály devalválódó helyzete, mely a piaci globalizációra adandó válaszok elmaradásának, illetve az arra adott nem megfelelő válaszok helytelenségének következménye, s nem az ország iszlamizálódása...
(csupán jelzem: a VIII. századi Bagdad és Córdoba nélkül még mindig a római számokkal szorítják, tizedesjel nélkül π sincs... ennyit a tanulatlan muszlimokról és a keresztény európai kultúrfölényről...)

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 15:18:53

@sas70: Igaz 2008-2009 között kellett 140 bruttó felett 40% SZJA-t fizetni.
2009-2010 között 158 333 Ft felett kellett. Vesd össze ezt azzal ami most van.

A devizahitel kamata valóban 6-7% körül volt, azért vették fel az emberek.
Aztán a bankok önkényesen megemelték a válságban, amit a kormányzat szótlanul nézett.

A versenyszférában az elkúrók alatt kisebb volt az átlag fizetés, mint a közszférában ez pedig tény.
www.origo.hu/allas/aktualis/20100416-tiz-szazalekkal-nott-a-netto-atlagber.html
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 200 200 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 197 900 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 209 100 forintot ért el.

ben2 2018.04.13. 15:20:05

@Bobby Newmark:

A média 90%-a 2010-ig ballib kézben volt, a jobboldal mégis képes volt eljuttatni az üzenetét a vidéki választókhoz. Ehhez persze az kellett, hogy vidéki kisfalvakban is kiépítették a bázisukat személyes kapcsolatok révén.
Ha egy faluban a helyi önképző kör pl. rendszeresen beszélgetést szervez a választókör fideszes képviselőjével, míg ellenzékit még autóban átsuhanni sem láttak életükben, akkor ott bezony a fideszre fognak szavazni, akár fideszes kézben vagy a megyei újság, akkár mszp-sben.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 15:20:39

@ben2:

Aki nem falcol be, és nem vízionál nemzethalált az ballibeknél Fidesz birkának számít.

Dacára annak, hogy minden gazdasági mutató tényszerűen sokkal jobb annál, mint amit az elkúrók produkáltak.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 15:24:14

@Sir Bates dö Hól:

Ha már matek, akkor azért lássuk be az iszlám matematikusok és EU beliek versenyébe elvétve hallunk utóbbiak javára jelentős felfedezésről.

Pl ha már felhoztad:

"A π-t ritkábban Ludolph-féle számnak is nevezik, a német matematikus Ludolph van Ceulen tiszteletére"

Bobby Newmark 2018.04.13. 15:24:24

@Rettegek mert ballib vagyok: A devizahitellel annyi a helyzet, hogy annak már csak így működik a kamata. Alapvető szabály hitelfelvételnél, hogy olyan valutában veszel fel hitelt, amiben a bevételed keletkezik, vagy különben a hiteleddel tőzsdézel.
Az nem igazán a bankok hibája, hogy az emberek ennyire nem értenek hozzá.

Amikor indult ez a svájcifrankos hitelfelvételi hullám, és ismerősök azzal érveltek, hogy "de hát a svájci frank az stabil", minden alkalommal visszakérdeztem, hogy "jó, az stabil, de a forint is az?"
Csak egy minimális szinten kellett volna gondolkodni, hogy ne szopja be az ember. Ha viszont beszopta, szerintem nem az állam dolga a hülyék ostobaságáért a nemhülyéket büntetni a megmentéssel.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 15:31:35

@Bobby Newmark:

Csakhogy ezért vették fel az emberek a devizahitelt, vállalva az árfolyam kockázatot, mert annak alacsony volt a kamata.

A bankok azt utólag emelte meg, a devizahitelek esetén is minden esetben !

Az emberek megmentése a bankok szarházi inkorrekt viselkedésével szemben minden kormány feladata lenne.
Legalább már tudjuk, hogy a ballibek szerint ez nincs így.

ben2 2018.04.13. 15:31:42

@Rettegek mert ballib vagyok:

Devizahitelre példa:

10.5 millió forint Erste Banknál 2008 végén, pont a forint bezuhanása előtt pár héttel.
A törlesztőrészlet 80ezer havonta, a CHF árfolyam 174 forint.
Pár hónapra rá a havi törlesztőrészlet felment 110 ezer forintra, majd folyamatosan emelkedett 140 ezerig, ez alatt többször kamatot emeltek és rájött a valuta vételi és eladási árfolyama közötti különbség növelése.
Ez 3 évnyi folyamatos törlesztés mellett arra volt elég, hogy 2011-re a tőketartozás felment akkori CHF árfolyamon 16 millió forintra. 3 év folyamatos törlesztés után.

A "fasiszta" kormány által a bankokra erőltetett rögzített árfolyamú előtörlesztéssel 10.5 millió forint volt a tőketartozás. 10.5 millióról indulva 3 év folyamatos törlesztés után.
Ezt az összeget lehetett akkor forint hitelre váltani. 2015-ben sikerült az MNB kamatcsökkentései (hülye Matolcsi ugye) miatt végül a 10%-os forint kamatot a hitel átütemezésével le lehetett szorítani 5%-ra. Végül tavaly novemberben sikerült megszabadulni a teljes hiteltől (némi végtörlesztéssel).

És ezzel szemben mi volt a "baloldali" kormány megoldási javaslata?
"Hagyjuk a devizahiteleket bedőlni, mert úgy majd megtanul a lakosság bánni a pénzzel."

Bobby Newmark 2018.04.13. 15:35:26

@ben2: Akkor ebből ugye látod is feketén-fehéren, statisztikával alátámasztva, hogy a Fidesz mennyivel tisztességtelenebbül kezeli a saját médiáját? Igen, pont ez a probléma, ha esetleg eddig nem értetted volna. És nem csak a média kezelésével van ez a gond, hanem a kormányzásukkal is.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 15:35:31

@ben2: 2010-ben a kétharmaddal ott volt minden, pénz, paripa, fegyver... ehhez képest 2018 magyarországát tudják felmutatni, mint eredményt, az egészségüggyel, az oktatással, a gazdasággal, a versenyképességgel, az innovációval, a társadalmi mobilitás lehetőségeivel... az egyház finanszírozásával kapcsolatban a francia mintát tartom követendőnek (magánügy, mint a modell-szakkör), viszont pont leszarom az iskolai hitoktatás kötelező voltát, ha egyébként a kormányzás jó irányba halad... 2010 óta nincs kormányzás moon... orbán egyetlen célja a hatalom megtartása, az pedig nem szinonimája a kormányzati tevékenységnek...

még valami: békejobbot a nyertes tud nyújtani, mint horn '94-ben...

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 15:37:47

@ben2: ja, igen: számomra egy paks2 nem hitkérdés...

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 15:45:55

@Rettegek mert ballib vagyok: Abu Abdalláh Muhammad ibn Músza al-Hvárizmi... írd már le a π-t római számokkal, tizedesjel nélkül... köszönöm...

(nem rettegni, informálódni kell... s a haza fényre derül... )

4t3x 2018.04.13. 15:56:55

Reménykeltő őszinteség a posztolótól, ami dicséretes!
Csak annyi lenne a kérdésem, hogy mi a garancia arra, hogy azon "értékek" amiket az ellenzéktől elveszejteni félt, a kormánytól megőrizni remél, valóban megőrződnek?
Mi alapján lehetne számon kérni a fideszt, hogy nem azt csinálja, amire a szavazói számítottak, amikor rá szavaztak? Egyáltalán mi alapján mondható, hogy az ellenzék ezek felszámolására törekedne?
Sajnos a propaganda mégis hatott, még ha nem is olyan mélyen...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 15:57:33

@Sir Bates dö Hól: Egész életemben egyszer se írtam le a π-t tizedesjegyekkel.
Az már ugyanis nem a π csak egy hozzá közelítő érték. Ahogy a sqrt(2)-t se írtam le tizedesjeggyel, mert nulla pontot kaptam volna már középsuliban is érte.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 16:05:50

@Rettegek mert ballib vagyok: nem érted vagy nem akarod érteni amit írtam?... miként lehetne így véleménycsere?...

(jóval szofisztikáltabb és elegánsabb a te válaszod, de kísértetiesen hasonló mintát vélek felfedezni a kormányzati kommunikáció során-> szakkérdésre a válasz: soros és migráns...)

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.13. 16:07:30

@Sir Bates dö Hól:

Pontosan tudom hova akarsz kilyukadni.
Elismerem: Az arab számok kurva jók és hasznosak! :)

Viszont az integrációra képtelen muszlimok már kevésbé.

P1sty 2018.04.13. 16:09:50

Gratulálok.

Csak annyit kívánok neked, de azt tiszta szívből, hogy kerülj kórházba valami súlyosabb betegséggel. Reméljük, hogy addig nem költöd el a családi adókedvezményedet lapostévére meg hawaii nyaralásra, és ki tudod fizetni a magánkórházat, mert különben ott döglesz meg az államiban, velünk, rohadt szemét ellenzékiekkel együtt, mert sajnos a felszerelésre szánt pénz mészáros lőrincnél lesz, meg beépítve a tízezer stadion valamelyikébe.
Mondjuk ekkor legalább lesz haszna az iskolai hittannak (ami ugye a többezer milliárdos lopásoknál sokkal-sokkal fontosabb szempont!), majd szépen szabályosan imádkozhat érted a kölök, más reményed úgyse lesz.

De azért még a 2-es ponthoz ("Ki biztosított arról, hogy támogatja gyerekem egyházi iskoláját és az iskolai hitoktatást? Az ellenzék! Ne viccelj! ") külön is hozzászólnék:
Ki támogatná az egyházi iskolát? Mondjuk a tetves büdös egyházad???? Amit így is 100 milliárdokkal tömnek ki az adófizető polgárok pénzéből... Egyház és állam elválasztásáról hallottál már? Ha egyházi iskolád van, széped fizesd az egyházi adót (mint a parasztok a tizedet) és lesz. Ja hogy inkább fizesse más? Erre már nem jut a családi adókedvezményedből?
Az meg, hogy iskolai hitoktatást (más néven: szektás agymosást) hiányolnád az iskolából, és nem csak az egyháziból, még külön felháborít.

Én nem büszkélkednék azzal, hogy kilóra megvett egy tetves maffia, és ezért elvtelenül hagyom, hogy nyomorba döntse az országot (kivéve persze engem, a családi adókedvezményemmel... "A pénz már itt van a számlán", ahogy az egyházad jól fizetett ügynöke azt találóan megfogalmazta mise alkalmával.)

MEDVE1978 2018.04.13. 16:10:56

Néhány dolog:

1. Adókulcs és adókedvezmények. Lehet tájékozódni. Ahogy az ügyben sem a FIDESZ, úgy az ellenzék sem vette arra a fáradtságot, hogy elmagyarázza például a költségvetésre gyakorolt hatását az egykulcsos SZJA-nak.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qse006a.html

Jól lehet látni, hogy 2009-ben 2062 mrd forint volt az SZJA bevétel az egykulcsos adó bevezetését megelőzően. Ez 1362 mrd forintra csökkent 2011-re, azonban 2017-re így is visszament 1792 milliárdra. Az összes kieső bevétel tehát 700 mrd forint körül volt az SZJA változásából adódóan. Ebben benne van a kulcs csökkenés és a kedvezmények is.
Hasonló módon megnézve az ÁFA bevételt az a 2009. évi 2135 milliárd forintról 2017. évben 3542 milliárd forintra ment fel. Ez azt jelenti, hogy az adórendszer effektívebbé válása több mint 1400 milliárd forintot hozott be az idők során, tehát a fehéredés hatása messze meghaladja az SZJA "veszteséget". Hozzátéve, hogy ennek a veszteségnek a mértéke is jelentősen lecsökkent 2018-ban akár el is tűnhet.

Számomra nem kérdés, hogy egy ilyen rossz demográfiai állapotban lévő társadalomnak támogatnia kell a kisgyerekeseket, így az ellenzék számára az lenne a jó állapot, hogy a kedvezményekhez nem szabad hozzányúlni, ahogy az egykulcsos rendszerhez sem.
Valaki itt idézte, hogy 2009-ben már 1,9 mo Ft jövedelmen felül "magasabb kulcs" volt hatályos (36%). Ezzel gyakorlatilag azt mondtuk, hogy a 160 ezer forintnál nagyobb jövedelműek már olyan gazdagok, hogy megérdemlik, hogy a jövedelmük egy részét már megsarcolják. Ezt a szinten 2006-ban hagyta el a magyar átlagbér, 2009-ben már 200.000 Ft volt a bruttó átlag. Nagyon rossz üzenet, ha már az átlagot kereső emberek felé is azt mondjuk, hogy te gazdag vagy, adózz hatványozottabban.

Szerencsére az ellenzéki pártok nem nyomták hangosan ezt a marhaságot. Az igazi út az lenne, hogy ezt a témát teljesen elfelejtik. A probléma csak az, hogy néhány nagy nyugati "modern" baloldali ideológusnak erre áll a cerka és a mi ellenzékünk ugye őket másolja megoldásokban.

2. Kereszténység. Nincs semmi baj azzal, hogy ha valaki keresztény, sőt. Az sem, hogy az egyház kap támogatást. Viszont jelenleg a kormány az egyházi iskoláknak sokkal több támogatást és jobb feltételeket biztosít, mint az államiaknak vagy akár az alapítványi iskoláknak.

3. Migráncsok. Ez egy európai szintű kérdés. Az ellenzéknél én azt hiányoltam, hogy nem cáfolta a kormánypropagandát. A DK-n kívül (Gyurcsány idealista hülye ebben az esetben is), semelyik ellenzéki párt nem deklarálta, hogy a menekültpolitikával nem ért egyet. Ezt lehetett volna hangsúlyozni is: talán akkor kevesebb FIDESZ-es gondolta volna, hogy a gonosz ellenzékiek behozzák az arabokat.

Az ellenzékre szavaztam, annak ellenére, hogy nem láttam reális alternatívát. Egyszerűen annyira taszított a FIDESZ korruptsága, arcátlansága, nem tudtam másképpen tenni. Annak ellenére, hogy az adópolitika a helyén van és jó, a szociálpolitika sem különösebben rossz, ahogy a monetáris és a gazdaságpolitika sem (jelen pillanatban, mert jövőkép aztán nincs).

frogie33 2018.04.13. 16:15:15

A szerző minden szavával egyetértek.

P1sty 2018.04.13. 16:18:45

@frogie33:
Reméljük, hogy amikor elveszik a boltod (úgy mint a trafikokat), akkor is teljes egyetértésben leszel pártunkkal és kormányunkkal. Ha meg alkalmazott vagy, akkor a munkatörvénykönyve x+1-edik módosítása után még vécére se mehetsz majd ki munkaidőben, meg a munkaidőkeret után újabb eszközt vezetnek be a fizetéscsökkentésre, majd akkor is mindenben egyetértesz.

Bobby Newmark 2018.04.13. 16:20:14

@Rettegek mert ballib vagyok: Valóban, ebben például nem értünk egyet. Nem gondolom, hogy az állam dolga hogy megmentse az embereket a saját hülyeségüktől.

Haverom akkoriban vett fel hitelt mikor a csapból is a svájci frank hitel folyt. Majdnem kifolyt az agya a fülén, de végigolvasta és értelmezte a hitelszerződést. Forintban vette fel aztán a hitelét, nem is nyalta be.
Szerintem aki erre nem képes egy évtizedekre szóló szerződésnél, az ne vegyen fel hitelt. Vagy mutassa meg ügyvédnek, ha ő maga erre nem hajlandó. Ha meg ennyi sem, egy -még egyszer, évtizedekre szóló, nagy összegű- szerződés esetében, akkor véleményem szerint megérdemli, ha megszopatják.

És ami biztos, hogy ne az én zsebemből legyen megmentve, ha már ilyen balfasz volt.

Rebekababa 2018.04.13. 16:39:48

Nem èrtem. Azèrt szavaztàl a Fideszre mert vàltozàst akarsz?? Szerintem egyetlen ellenzèki pàrt sem vennè el a csalàdi adòkedvezmènyt, hiszen csökken a nèpessèg. Viszont ez egèsz Euròpàban jellemző. Amugy szerintem nincs az a kormàny ami a nèpvàndorlàst meg tudja àllìtani mert nàlunk sokkal nagyobb erôk irànyìtjàk azt. Làsd klìmavàltozàs, hàborùk - nem csak a közelkeleten, Afrikàban is. Szòval èn rohadtul nem èrtem, hogy ha ki akarod nyitni az ablakot, hogy kimenjen az àporodott levegő akkor mièrt deszkàzod be azt?? Nem tàmogatnàd az oligarchàkat de mègis oda hùzod az x-et. Ugy latszik itt is működött a sok riogatò plakàt, hogy majd az ellenzèk lebontja a kerìtèst, stb.. Nagyon nagy ellentmondàsban vagy szerintem. Nem tetszik a rendszer mert làtod a korrupciòt de mègis oda szavazol.
Ha fèlelemből szavaztàl az meg igazàn szomorù. Szomorù, hogy odàig jutott az orszàg, hogy az èrtelmes, dolgozò ember nem mer àtszavazni màshovà mert attòl fèl, hogy mèg rosszabb lesz mint amilyen most.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 16:40:18

@Rettegek mert ballib vagyok: nem elegáns, de olyan magas a labda (ki mondhatja magát bűntelennek?): szerb antal, rejtő jenő, radnóti is integrációra alkalmatlan volt?... a moi szumma cigányság alkalmatlan?...

az integrációhoz is két fél kell (froból írom: a hétköznapokban jóval mélyebb az integráció, mint azt elképzelni tudnák moról... ami nem fog változni egy sikeres integráció után sem az a bőrünk színe, ez tény... ez valóban zavaró lehet sokaknak:-)... )

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 17:03:01

"1. Családom van, 4 gyerekem. Féltem az adókedvezményemet."

Magyarul egy önző, kicsinyes fasz vagy. Ráadásul rövidlátó is. Orbán lehet, hogy adott neked 2 fillért, de tönkreteszi az országot. Akkor meg feldughatod magadnak az adókedvezményedet. Például a 4 gyereked iskoláztatása is fontosabb ennél, és már az szar. Már most.

"2. Élő hitű keresztény vagyok. Hogy a Fidesz és a kereszténység az két dolog? Tudom. Soha a történelemben nem tett jót az egyháznak a hatalom halálos ölelése. Még is? Ki biztosított arról, hogy támogatja gyerekem egyházi iskoláját és az iskolai hitoktatást? Az ellenzék! Ne viccelj! "

megint csak egy önző fasz vagy, aki az előjogait védi, nem baj, hogy igazságtalan faszság, és tönkremegy az ország.

"3. Aggódóm az európai bevándorlási helyzet miatt. Nem. Nem gondolom, hogy minden migráns fanatikus muszlim terrorista. Nem. Igen. Idegesít a kormány 30-as és 50-es évekbe hajló mingráns-ellenessége. De ugyanakkor aggódom. Nem akarom, hogy a "keresztény" (hol van az már!, de legalább nyomokban az) Európa csak emlék maradjon. Nem fogsz tudni meggyőzni arról, hogy ez nem egy valós félelem! Mégsem utálom Sorost (nevetséges! kiveszi be ezt a maszlagot!), sem az Uniót. Én csak rendet akarok, nyugalmas jövőt a gyermekeimnek. Nem egy hanyatló Római Birodalmat, amely már képtelen megvédeni a limest."

Megint önző is vagy, meg ostoba is. Európa ateista lesz. Ha a fejedre állsz, akkor is. Ha Orbán a fejére áll, akkor is. Magyarország már most sem keresztény ország. Ellenben, ha szép csendben meghúznátok magatokat, akkor lehet, hogy nem érne bántódás titeket egy szekuláris országban. Viszont Orbán keresztény egyházállama miatt még lehet, hogy üldözni fognak titeket, és meg is érdemled, mert egy rohadt geci vagy.

Összességében: félig be is vetted Orbán agymosását, félig máshogy vagy ostoba, és ugyanolyan geci vagy, mint Orbán.

Olyan jól jártál azzal, hogy ezt világgá kürtölted?

Andy73 2018.04.13. 17:11:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A posztot nem egy Fidesz-szavazó írta, hanem egy balliba, aki épp kigúnyolja a Fideszre szavazókat. Érdemes észben tartani."

Pontosan. A Fidesz szavazók nem mentegetőznek, mert nincs miért. Nem született meglepetés, hanem ugyanaz az eredmény, mint 2010 óta mindig, immár harmadszor nyert kétharmaddal a Fidesz-KDNP. Mentegetőzni és a bizonyítványt magyarázni csak a bukott baloldalnak kell, akik 2010 óta képtelenek a megújlásra, mégis a csodában bíztak, hogy most más eredmény lesz - vagy legalábbis úgy tesznek.
A baloldal nem jelent alternatívát, olyan katasztrofálisan kormányoztak 2010 előtt, hogy azóta ez a különbség, és nem is fog változni, amíg a böszme jelenti a baloldali alternatívát. Inkább örüljenek, hogy bejutottak a parlamenbe, a böszme is éppen hogy csak megugrotta az 5 %-os küszöböt, meg az MSZP-P is csak épphogy 10 % fölé került.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 17:14:01

@P1sty: Én remélem, hogy meg fog ez dögleni a magánkórházban is. A magánkórházakban ugyanis például szívműtétet nem végeznek el, úgyhogy lehet valaki akármilyen gazdag, a lerohadó egészségügy simán utolérheti. Akkor majd megszívja, majd rájön, hogy mekkorát tévedett, de késő lesz. Hát ilyen a tipikus Fideszes Emőke.

Andy73 2018.04.13. 17:27:50

Ha bármi valóságalapja van is a posztnak, ha van olyan szavazó, mint a poszter - 4 gyerekkel, akiket egyházi iskolába járat - akkor is ő kevesebb, mint 1 %-át jelenti a szazóknak. Rajta kiívül még 48 % szavazott a győztesekre. Akkora fölénnyel nyertek, hogy a teljesen átlagos, 1-2 gyerekes, vagy éppen gyermektelen, nem vallásos emberek közül is toronymagasan rájuk szavaztak a legtöbben. A második Jobbikra kb. harmadannyian szavaztak, a 3. MSZP-P-re meg negyedannyian se. A többiek meg a futottak még kategória, akik örülhetnek, ha bejutottak a parlamentbe. Nem a Fidesz-szavazók jelentik a ritka kivételt, ahogy a baloldali bloggerek szeretnék hinni, hanem ők.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 17:28:27

@Rettegek mert ballib vagyok: "Dacára annak, hogy minden gazdasági mutató tényszerűen sokkal jobb annál, mint amit az elkúrók produkáltak."

A világgazdaság sokat változott, csak a hülye hasonlítja össze a régit az újjal. Orbanisztán az a helyzet, hogy kurvára marad le a környező országokhoz képest. Ezt Orbán kurta el.

P1sty 2018.04.13. 17:32:39

@Andy73: 48% > 52%, és főleg 48% = 70%, ugye. Tehát 48% = korlátlan teljhatalom.
Ráadásul ugye egyél szart, egymillió légy nem tévedhet.

Andy73 2018.04.13. 17:52:07

@P1sty: Tényleg azt sem tudod, hogy nem csak listás szavazás volt, hanem egyéni körzetek is? Egyéniben 91-et nyert a Fidesz-KDNP 106-ból, közel 90 %-os eredményt eléreve. Angliában és Amerikában csak egyéni körzetek vannak, annak jobban örülnél?

P1sty 2018.04.13. 17:57:09

@Andy73:
És azt te tudod-e, hogy egyéniben "a győztes mindent visz"?
Azaz ha 5 párt közül az egyik jelöltjel kap 21%-ot, a többi meg 19-20-at, akkor is nyert, holott 79% ellene szavazott? Pontosan ezért nyerte a fidesz az egyénieket ilyen arányban.
Talán 10 körzet van, ahol 50% felettit kapott volna a fideszes jelölt.
Tény, hogy jóval több szavazatot kapott az ellenzék, mint a kormány, ezért nemhogy kétharmad, még többség se lenne egy normális választási rendszerben.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 18:13:35

@P1sty: "Tény, hogy jóval több szavazatot kapott az ellenzék, mint a kormány, ezért nemhogy kétharmad, még többség se lenne egy normális választási rendszerben."

bár tény az is, hogy már 2014-ben sem kellett volna legitimálni az önkényesen megváltoztatott választási törvényt az akkori indulással... (nyilván az ún. alaptörvény elfogadása után kellett volna felállni a parlamenti székből az "akkor basszatok egyedül!" elve alapján...) én nem rugóznék már a számokon...

P1sty 2018.04.13. 18:17:53

@Andy73:
Ha még fel is tenném, hogy az egyéni mindent visz igazságos, és csak annyit mondanék, hogy az abszurdum, hogy a győztes is kap töredékszavaztot, akkor is fényévekre lenne a fidesz a kétharmadtól.
A győztes töredékszavazatai nélkül a 43 helyett csak 34 listás helye lenne a fidesznek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 18:50:34

Azt elfelejted, te amnéziás vadbarom, hogy Orbán több magán-nyugdíjat lopott el tőled, mint amennyi családi támogatást adott?! Te tényleg ennyire hülye vagy?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 18:52:09

@Andy73: Ha máshol még szarabb a rendszer, akkor te már boldog vagy a szarral? ! Te tényleg ennyire ostoba vagy?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 18:54:25

@Sir Bates dö Hól: feladni nem kellett volna. amíg nyerhető a választás, indulni kell, ha már nem, akkor jöhet a forradalom. de az, hogy az ellenzék nem indul, az semmire nem jó. Orbán nagyon örülne neked. lehet, fizet is?!

Dánffalvy Aurél 2018.04.13. 19:31:30

A tanulság az hogyha megpróbálik őszintén szólni és keresni a kiutat ebből zárt rendszerből akkor egyeseknek balliba másoknak agymosott leszek. Velük azt hiszem nehéz lenne jóindulatú kommunikációt folytatni. A többiekkel szivesen beszélgetek tovább! Viszlát egy következő posztban!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.04.13. 19:50:12

@Dánffalvy Aurél: Gigalájk! Lehet birkázni meg lipsizni, de ha nem ismerjük meg a másik oldal motivációit, akkor marad az "orrbefogva szavazás", kinek-kinek a saját "oldala" szerint.

kolompar lole 1112 2018.04.13. 20:04:13

@Maxim Tsigalko:

Az egész országban vadásznak a magyarokra a narancskomcsik, legalább a neten még megmondhatja a véleményét az igazi magyar. Csoda ha nem szívleljük ezeket a románszívű komcsikat?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.04.13. 20:19:24

@hallatlan: Az a gáz, hogy az egyik oldalon ott van a konkrét és működő családi adó, a másik oldal meg kb. azzal kampányolt, hogy azért kell rá szavazni, mert le kell váltani a kormányt. Meg hát ugye azok a fránya tapasztalatok a jelentkezők korábbi kormányzásából. Pl. az a klassz kis ingatlanadó, amire már nem is emlékszem, hogy végül miért nem került bevezetésre.

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 20:36:06

@Brendel Mátyás: hogyne, betűre... (orbán biztosan megmagyarázná az eu-ban, hogy történelmi felhatalmazást kapott egy cca. 35%-os részvétellel megejtett és a demokratikus ellenzék által eredményesen bojkottált választás során... és nyilván ott megértő fülekre találna...)

Sir Bates dö Hól 2018.04.13. 20:38:54

@Dánffalvy Aurél: nem sok mindenben értünk egyet, de az emberi hangon megejtett vélemény-cserében mindenképpen...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 23:16:15

@Sir Bates dö Hól: Orbán az eredménytelen népszavazást is megmagyarázta, te hülye! Strassbourgban még a bíróság is elítélte, aztán mégse lett semmi. Ostoba vagy.

Andy73 2018.04.13. 23:24:27

@P1sty: Gondolom, azokkal körzetekkel nincs gondod, ahol a baloldali jelölt nyert kevesebb mint 50 %-kal, csak azokkal, ahol a kormánypártok.
A választási rendszer minden indulóra, minden pártra ugyanúgy vonatkozik.
Tessék több szavazatot gyűjteni, és akkor ugyanúgy lehet nyerni, mint most a kormánypártoknak, vagy akár nagyobb arányban is. Vagy szerinted az a demokrácia, ahol a kevesebb szavazatot kapó pártok kap több mandátumot?
Érdekes logika.

Andy73 2018.04.13. 23:30:52

@Brendel Mátyás: Angliában és az USÁ-ban szerinted "még szarabb a rendszer"? Ezek az országok híresek a demokratikus hagyományaikról, több száz éve jól elvannak vele. Lehet, hogy itt is jobban járnánk, ha törölnék a listás szavazást, akkor eltűnhetnének végre az olyan idejétmúlt pártok, mint az MSZP vagy a DK, a sok kis kamu pártról nem is beszélve. Akkor talán itt is kevesebben hőzöngenének, mert belátják, hogy teljesen értelmetlen és kontraproduktív, amit csinálnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.13. 23:39:02

@Andy73:

1) A brit és az USA rendszere Magyarországnak nyilván még szarabb volna.
2) Ottani használatra sokáig jó volt. Trump esete igazolta azt, hogy most már ottani használatra is szar.

az USÁ-ban például azért volt elfogadható valamennyire a rendszer, mert egy bazi nagy ország, a két párt nagyjából egyensúlyban volt eddig, és egyik párt sem tudta eluralni az országot, hanem tényleg államonként egyik vagy másik erősebb.

de az, hogy Trump jelentősen kevesebb szavazattal nyert, az de facto egy égbekiáltó, igazságtalanság, és a rendszer égbekiáltó faszságát mutatja. és a faszság pontosan az benne, mint a magyar rendszerben.

én értem, hogy ezt egy Fideszes barom nem fogja fel, de attól még így van.

kolompar lole 1113 2018.04.14. 11:49:21

@Andy73:

Pontosan, csak azokkal van a baj ahol a tolvaj hazaárulók nyertek. A magyar hazafiak sose gond. Nekünk nem az az érdekünk hogy cigánykomcsik ellopják a pénzünket. Neked az? Mert akkor át is utalhatod az egészet nekem, ha úgyse kell, jobb helyre kerül mint Bolseviktor zsebében.
A propagátor propagál a tropagátor tropagál
süti beállítások módosítása